De voordelen van balansoefeningen
Leestijd 5'
We balanceren ons lichaam bij elke beweging die we maken. Als je dat in twijfel trekt, kijk dan maar eens naar een kind dat leert stappen. Dit kind werkt niet alleen aan de opbouw van zijn of haar spieren maar voornamelijk aan zijn of haar balans.
Wanneer we als volwassenen balanceren, werken we dus niet enkel aan onze "core-spieren" maar ook aan onze interne focus. Hoe ouder we worden des te meer we geneigd zijn om deze balans te verliezen. De balans onderhouden is dus cruciaal. Zelfs al ben je in je jaren 20!
Dit zijn de voordelen om aan de slag te gaan met balansoefeningen:
Een beter postuur
Door slecht te bewegen, steeds dezelfde bewegingen te maken en door vaak stil te zitten heeft de gemiddelde persoon een vreselijke houding. Hierdoor ontwikkelen veel mensen beperkingen zoals gebogen schouders,bekkenkanteling en verminderde mobiliteit van de bovenrug.
Een deel van het probleem is dat we geen balansoefeningen doen die nodig zijn om de negatieve effecten van onze levensstijl tegen te gaan. Onze houding past zichzelf aan als we meer aan onze balans werken. Door oefeningen te doen, komen natuurlijke posities van onze menselijke vorm terug. Een goed evenwicht vereist een goede houding, ze gaan hand in hand.
Betere herstelling na blessures
Mensen die intensief sporten hebben vaak last van kwetsuren. Het been en de enkel zijn hierbij de grootste lijders. Onderzoek naar dit onderbenenstelsel toont aan dat hoe meer balansoefeningen we doen, hoe rapper we hertellen van onze blessures.
Balansoefeningen op zich voorkomen uiteraard de kans op verwondingen!
Meer balans bij ouder worden
Wanneer we balanceren gebruiken we onze hersenen, spieren en het binnenoor. Oefenen we niet dan kan onze coördinatie verloren gaan tussen deze drie. Heb je als eens een oude dame of heer zien lopen waarbij hun rug evenwijdig staat met de vloer? De kans is groot dat deze mensen problemen gehad hebben om rechtop te blijven. Hierdoor zijn ze een andere houding zijn gaan gebruiken die comfortabeler was voor hen. Oefening zorgt er echter voor dat ons lichaam optimaal blijft werken en ons helpt om sommige evenwichtsproblemen te voorkomen die bij het ouder worden kunnen optreden.
Betere coördinatie
Door onze moderne beschaving zijn onze handelingen anders dan vroeger. We hebben het ons zodanig makkelijk gemaakt dat we niet meer verplicht zijn om volledig ons lichaam te gebruiken. Hierdoor zijn we onze natuurlijke coördinatie verloren.
Balansoefeningen zoals stappen op rails helpen ons om de balans en natuurlijke reflex te verbeteren. Met een goede balans zullen we ons makkelijk aanpassen zonder er bij na te denken. We zullen ons gemakkelijker verbeteren als we struikelen of vallen.
Langere levensduur
Onze balans en stabiliteit laten onze levensverwachtingen stijgen. Er zijn veel studies die vol overtuiging aantonen. Atleten kunnen ook langer genieten van hun carrière omdat ze minder blessures oplopen.
Gemakkelijk tussendoortje
De meeste mensen die trainen in de gym spenderen het meeste van hun tijd aan zitten of niks doen om hun spieren te laten rusten tussen setjes door.
Wanneer je een druk bezette persoon bent en je wil je tijd optimaal benutten kan je deze tijd tussen je sets invullen. Balansoefeningen zijn hier perfect voor omdat ze laag in intensiteit zijn en je herstelling van spieren niet in de weg staan.
Het verbetert je looptechniek
Wie een slechte looptechniek heeft kan we al eens last hebben van blessures. Balansoefeningen kunnen ons helpen om ons middelpunt van ons lichaam onbewust te vinden. Als we dit doen en nadien gaan lopen zullen we ons zelfverzekerd voelen om grotere passen te nemen, onze heupen correct te plaatsen en onze voeten recht vooruit te zetten. Ook leren we onbewust onze armen op een goede manier te gebruiken bij het lopen.
Meer spierkracht
Door een goede balans kan je je spieren versterken. Hoe beter je balans, hoe meer gewicht je gecontroleerd kan uitoefenen op je spieren. Hierdoor zal je explosiever kunnen sprinten of springen. Het kan je ook helpen bij sporten die krachtige bewegingen behoeven,zoals boksen.
Je ontdekt zwakke punten
Als je niet weet waar je fysieke zwaktes liggen kan je ze nu gaan ontdekken! Als je bijvoorbeeld merkt dat het makkelijker is om op het ene been te blijven staan dan op het andere dan kan je je energie in dit zwakkere been steken om meer symmetrie te bekomen. Zorg er wel zeker voor dat je de oefeningen niet te zwaar maakt zodat je geen blessures oploopt.
Oefeningen voor beginners
Lichaamsoefeningen + touw
Oefeningen met balansbord
Oefeningen met yogablok
AAN TE RADEN